STEAK SENDVIČ

Nedavno je on naletio na videa J. Oliver-a koja čuvam u laptop-u i naišao na recept za navodno najbolji steak sendvič. Obećala sam rekreirati recept prvom prilikom i prilika se ukazala ovaj vikend. U originalu se koristi ramstek koji niti je svugdje dostupan niti je svakome cjenovno pristupačan, te sam ga ja zamijenila junećim butom, tj. bijelom pisanicom od PIK-a koji sam našla u Lidlu i ispalo je odlično.

U popisu sastojaka su u zagradi naglašeni proizvodi koje sam koristila u receptu. Ukoliko proizvod ili marka proizvoda nisu široko dostupni zapisana je i lokacija gdje se mogu pronaći u gradu Zagrebu.

Sastojci za 2 sendviča:

 • 1 ciabatta (Lidl)
 • 2 odreska juneće pisanice po 200-250 g debljine 2,5-3 cm (PIK)
 • ekstra djevičansko maslinovo ulje (domaći dobavljač, bok Petra!)
 • 50 g rikole (Che orto, Lidl)
 • hren (Podravka)
 • 200 g pečene paprike (Mikado gourmet pečena paprika)
 • sol (Baron de sel, Intespar)
 • šareni papar u zrnu (začini Bušić, plac Trešnjevka)
 • 1/2 manjeg pušleka peršin lista (domaći dobavljač)
 • 1 žlica aceta balsamica (Zvijezda)

Priprema:

 1. Meso stavite na sobnu temperaturu 20ak minuta prije no što ga mislite peći.
 2. Odreske poškropite sa žlicom do dvije maslinova ulja, dobrim prstohvatom soli i dosta mljevenog crnog ili šarenog papra. Junetina voli papar pa nemojte škrtariti. Dobro utrljajte začine i ulje s obje strane mesa.
 3. Grill tavu (ili običnu tavicu) stavite na jaku vatru i dobro zagrijte bez ulja. Budući da su odresci nauljeni nema potrebu mastiti tavu, te se time izbjegava nepotreban dim.
 4. Stavite odreske na tavu i pecite 3 minute sa svake strane. Tako će meso ostati rozo u sredini. Ukoliko želite skroz pečeno pecite 5 minuta sa svake strane.
 5. Dok se odresci peku ciabattu prerežite uzdužno po pola. Donju polovicu kruha poškropite s 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja te razmažite 2 na vrh pune žličice jakog hrena. Poslažite rikolu.
 6. Na daskici nasjeckajte 2-3 fileta pečena paprike (cca 200 g) na jako sitno zajedno s peršinom. Dodajte prstohvat soli i papra te žlicu aceta balsamica i dobro promiješajte te raširite po daskici.
 7. Kad je meso pečeno stavite ga na nasjeckanu papriku i pustite da odmori par minuta.
 8. Kad meso odmori narežite ga na trakice i poslažite po rikoli. Papriku raporedite po mesu. Poto gornjom polovicom ciabatte kao spužvom obrišite sokove ostale na daskici na kojoj ste rezali papriku i meso.
 9. Stavite gornju polovicu kruha na sendvič i dobro ga stisnite prema dolje kako bi se svi okusi pomiješali i kako bi sendvič (više-manje) ostao na mjestu.
 10. Servirajte na daskici razrezano na 2-4 dijela s ekstra rikolom sa strane.
kreativni nered

U slast,

T 🙂

Adaptacija recepta: J. Oliver, 30 minute meals, season 1, episode 9

P.s. Ukoliko vas muče nazivi dijelova mesa ovdje je koristan članak: https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/price/croatian-cuts-ili-hrvatski-mesni-rasjek-svi-dijelovi-juneceg-mesa-i-kako-ih-pripremiti/7280763/

Follow:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.