KURKUMA

U svom prvom pravom postu donosim vam priču o poznatom začinu KURKUMI!

Kurkuma je,  esencijalan začin u mojoj kuhinji, a zašto mislim da bi trebao biti i u vašoj, opisat ću kroz daljnje retke.

IMG_0675
Kao što se vidi iz priloženog, kurkuma kao sušeni začin je jarko žute boje. Kurkuma ili indijski šafran je začin koji se dobiva iz korijena biljke Curcume longe. Ima tamnosmeđu koru i tamno narančasto meso. Kako je iz porodice đumbira (kojeg obrađujem u sljedećem postu), svježa kurkuma ima ljutkasto, lagano smolast i gorak okus. No osušena i smljevena u prah, pogotovo nakon termičke obrade, ima mnogo suptilniju notu. Ono što proizlazi iz kurkume je i kurkumin – prirodno žuto bojilo koje se u jelima označuje sa znakom E100. Kurkuma je također i glavni sastojak mješavine curry kojem daje prepoznatljivu žutu boju.

U povijesti se koristila kako u ljekovite svrhe, tako i kao prirodno bojilo te ju je odlično koristiti kao boju za pisanice.

Ako već ne kupujete začine u specijaliziranim prodavaonicama nego u Sparu, Konzumu i sl., pripazite da boja kurkume bude što narančastija. Ako je već blijedo žuta, vrlo vjerojatno je oksidirala ili je pomiješana sa sojom ili nečim sličnim. Također doma je čuvajte u tamnim bočicama jer kurkumin gubi na svojoj vrijednosti kada je izložen direktnom svjetlu.
IMG_0679
A sad zabavni dio: ljekovita svojstva!
Kurkuma je iznimno ljekovita biljka i koristi se za različita oboljenja: upalne procese, otekline, želudac, menstrualne probleme, rak, bolesti jetre, aterosklerozu, osteoartritis, bakterijske infekcije itd.
Vezano za menstrualne probleme: uzimanje ekstrakta kurkume dva puta dnevno dva tjedna prije menstruacije (znači od ovulacije do menstruacije) može značajno smanjiti grčeve, što je meni recimo bitno, jer se prvi dan svijam ko crv.
Što se tiče oteklina i zglobova postupak je sljedeći: ako imate kakve otekline na tijelu, stavite na njih oblog namočen u toplu vodu s puno kurkume. Zašto, pitate se? Zato jer je kurkumin, taj aktivni sastojak kurkume, jako ljekovit i ima moćna antioksidativna, antibakterijska i protuupalna svojstva.
A ako imate probleme sa zglobovima, čokljave prste, naznake reume, ateroskleroze i sl, svaki dan, ujutro i navečer, pijte 1 žličicu kurkume razmućenu u 1 dcl vode. Naime u kurkumi se nalazi velik postotak kalcija, željeza i magnezija koji su važni za dobro okoštavanje zglobova i reduciranje trenja između kostiju.
Također, vrlo je bitno spomenuti je kurkumin blagotvoran utjecaj na probavu. Osim što sadrži puno minerala i vitamina, kurkuma na 100 g sadrži čak 21 g vlakna koji pospješuju probavu. Ona je također lijek protiv nadimanja, smanjuje plinove, pojačan rad želučane kiseline, ali i pozitivno djeluje na jetru, koju čisti. Možete piti ekstrakt kurkume ili činiti sljedeće, unositi kurkumu u organizam sa svakim obrokom. Od jutarnjih musli do večernje šalice jogurta, kurkumu stavljajte u sve jer ćete tako povećati unos bitnih minerala, vitamina i vlakna, a kurkumin će djelovati protuupalno i smanjiti napinjanja i bolove.
Health-benefits-of-turmeric
Zašto tako puno i tako dugo?
Jer su začini zapravo ljekovita bilja i djeluju jako pogodno na organizam, no nisu koncentrati i ne djeluju agresivno kao lijekovi, te ih se stoga treba uzimati više i duže za željene rezultate. Ako mislite da lijekovi djeluju preko noći, varate se, jer lijekovi zapravo djeluju tako da smanjuju simptome bolesti, dok upalni procesi u organizmu još traju.  Zapitajte se koliko je zdravo ozdraviti preko noći? Niti se organizam razbolio u jednom danu, niti može ozdraviti u jednom danu (isto vrijedi i za debljanje i mršavljenje).
Biljem su se ljudi od davnina uspješno liječili, te ne bi smjeli dopustiti da se ta nauka izgubi.
Kineska poslovica: “Ne postoji bolest za koju u prirodi ne postoji trava.”
T 🙂
Follow:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.