SIRUP OD BAZGE

Ovaj vikend se cijela obitelj okupila u Zagorju na radnoj akciji čupanja stupova iz vinograda, pa sam iskoristila priliku da napravim domaći sirup od bazge i svakome poklonim litru u znak zahvale. Budući se naša velika familija sastoji od 5 manjih ogranaka, napravila sam sveukupno 5 l i požalila što nisam barem duplo više jer je sirup ispao fantastičan.

Mislite li raditi sirup sad dok je sezona bazge (a potičam vas da da) čitajte dalje jer u tekstu pokrivam:

 • koliko čega staviti za određeni okus,
 • kako postupati s bazgom i kada je brati,
 • recept,
 • koliko sirupa staviti u čašu za idealan sok.

sirup od bazge

Htjela sam da prevladava okus bazge s citrusnom notom u pozadini, ne presladak jer mi to ubije poantu osvježavajućih sokova. Stoga sam smanjila količinu šećera (700 g na litru vode) i povećala broj cvjetova bazge (15 većih cvjetova na litru vode) koji se koristi u receptu. Ovim ćete dobiti lagano sladak i osvježavajući sirup stoga ako volite slađe povećajte dozu šećera do 1 kg na 1 l vode. Međutim sok uvijek možete i doraditi kod serviranja s malo meda ili nekog drugog sladila. Sljedeće godine ću pokušati napraviti s medom umjesto šećerom i sokom limuna umjesto limunske kiseline za cjelovitiju varijantu.

bazga

Recept je lagan i ne zahtijeva kuhanje, već se cvijetovi bazge namaču u sirupu 24 h. Ono na što trebate obratiti pažnju je branje bazge. Bazgu berite dalje od prometnih cesta. Cvijetovi bazge su delikatni stoga ih savjetujem rezati škarama i odlagati u košaricu. Berite ih za sunčana dana, cvijetove koji su potpuno rascvjetani. Kad ih berete birajte cvijetove bez crnih bubica i prljavštine. Ja sam imala sreću brati bazgu u podne, nakon što ju je ujutro isprala kiša stoga ju nisam dodatno prala. Pranjem se ispire pelud koja daje na aromi. Naravno ako je bazga vidljivo prljava, isperite ju pod laganim mlazom vode. Slijedi recept.

Sirup od bazge

Recept za osvježavajući sirup od bazge
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Namakanje 1 d
Total Time 1 d 30 mins
Course Drinks
Servings 5 l

Ingredients
  

 • 4 l vode
 • 60 većih cvjetova bazge
 • 2,8 kg šećera ja sam koristila 2 kg bijelog i 800 g smeđeg
 • 45 g (3 žlice) limunske kiseline

Instructions
 

 • Pomiješajte vodi i šećer u širokom loncu i kuhajte dok se sav šećer ne otopi.
 • Maknite s vatre i pustite da se ohladi dok ne bude mlako. Umiješajte limunsku kiselinu pa potopite cvijetove bazge (ako treba podijelite na dva lonca).
 • Poklopite i pustite na sobnoj temperaturi 24 h.
 • Procijedite kroz gazom obloženo gusto sito. Dvostruka filtracija osigurava da nikakva prljavština ne završi u sirupu.
 • Utočite u sterilizirane boce i poklopite pa držite na hladnom mjestu tipa podrum do godinu dana. Otvorenu bocu sirupa držite u frižideru.
 • Za sok stavite 30 ml sirupa (2 žlice) u čašu od 3 dcl, dodajte vode i promiješajte.
  Za ljetni koktel dodajte 30 ml sirupa (2 žlice) u čašu od 3 dcl, dodajte mjericu votke (40 ml), leda te dotočite mineralne vode do vrha. Ubacite koji listić mente ili koricu limeuna/limete.

I sad, pitanje s kojim se ja uvijek mučim: koliko sirupa na koliko vode za najbolji sok? Testiranjem zadnjih par dana došla sam do sljedećeg zaključka: 1/10 volumena čaše bi trebao biti sirup, ostalo voda. Dakle na čaši od 3 dcl, 30 ml (2 žlice) sirupa. Također, u receptu je naveden i podrecept za osvježavajući ljetni koktel na bazi sirupa od bazge i votke. 😉 Nema na čemu.

sirup od bazge

Živjeli!

T 🙂

 

Follow:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recipe Rating
Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.